Spouwmuurisolatie is een uitstekende manier om uw woning energiezuinig te maken. Slecht geïsoleerde muren kunnen wel tot 30% van de warmte verliezen!
Spouwmuurisolatie is daarom niet alleen een goede investering in uw woning, maar ook een stap richting een duurzamer energieverbruik. Mega Iso biedt twee vormen van spouwmuurisolatie aan: het volledig isoleren van een lege spouwmuur en het na-isoleren van een spouwmuur die jaren geleden al geïsoleerd was.
Na-Isoleren: Meer Winst uit Uw Huidige Isolatie
Het kan zijn dat uw woning al eens geïsoleerd is, maar na verloop van tijd kan de kwaliteit van de isolatie afnemen. Mega Iso biedt de oplossing: na-isoleren van uw spouwmuren, waardoor u weer tot 30% minder energie verbruikt. Bovendien krijgt u 10 jaar garantie op de uitgevoerde werkzaamheden.
Snel en Efficiënt
De spouwmuurisolatie wordt via de buitenmuren aangebracht en is meestal binnen één dag afgerond. Hierdoor veroorzaakt de isolatie nauwelijks overlast en hoeft u uw woning niet te ontruimen. Dankzij onze innovatieve methode is de isolatie snel en efficiënt.
Voordelen van Spouwmuurisolatie:
- Snel rendement: De terugverdientijd bedraagt 3 tot 4 jaar.
- Waardestijging van uw woning: Goed geïsoleerde woningen voldoen aan de duurzaamheidsnormen en worden daardoor meer waard.
- Minimale overlast: De werkzaamheden veroorzaken weinig rommel en overlast; u hoeft uw huis niet te verlaten.
- Lagere energiekosten: Door de betere isolatie bespaart u aanzienlijk op uw energiekosten.
- Verbeterd woon- en werkcomfort: Uw woning wordt behaaglijker, wat het comfort verhoogt.
- Duurzaam: Dankzij een lager energieverbruik draagt u bij aan een beter milieu.
- Waterafstotend: De isolatie is waterafstotend, waardoor de muren droog blijven.
- Temperatuurstijging: Gemiddeld stijgt de temperatuur van de muren met 6 graden.
- 10 jaar garantie: U ontvangt 10 jaar garantie op de uitgevoerde werkzaamheden.
Kortom, met spouwmuurisolatie van Mega Iso bespaart u niet alleen op energiekosten, maar verhoogt u ook het comfort en de waarde van uw woning. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!
Isolatiematerialen
SUPAFILl-inblaaswol
Met SUPAFIL-inblaaswol kies je niet alleen voor absolute topkwaliteit, deze gevarieerde isolatieoplossing van Knauf Insulation is ook nog eens voor de gehele woning toepasbaar. Uitsluitend gecertificeerde en door Knauf Insulation getrainde medewerkers werken met de Supafil-producten. Een extra zekerheid voor een tiptop en duurzaam eindresultaat!
AMINOFOAM
AMINOFOAM is een speciaal nieuw ontwikkeld open-cellig UF-hardschuim. AMINOFOAM wordt in vloeibare vorm ter plekke verwerkt en in de spouwmuur gespoten. Het dringt door tot in de kleinste kieren en naden. AMINOFOAM is dampdoorlatend, waterafstotend en voldoet ook aan de huidige brandvoorschriften.
EPS ISO Plusparels
Spouwmuurisolatie met EPS parels biedt een slimme en effectieve manier om uw woning te isoleren. Deze isolatieparels worden zorgvuldig in de spouwmuur met lijm geïnjecteerd, vullen elke opening en creëren een naadloze barrière tegen temperatuurschommelingen. Naast het verbeteren van thermisch comfort, draagt deze isolatiemethode bij aan een milieubewuste levensstijl.
FAQ
Is uw woning geschikt voor spouwmuurisolatie?
Heeft uw woning een bouwjaar van voor 1925?
Voor 1925 werden huizen nog niet tijdens de bouw geïsoleerd, maar vaak hebben deze woningen ook geen spouwmuur. Als er geen spouwmuur aanwezig is kunnen wij dan helaas ook geen isolatie aanbrengen. Heeft u wel het vermoeden dat er een spouw aanwezig is, dan kan onze adviseur langs komen om een inspectie uit te voeren.
Heeft uw woning een bouwjaar van 1925 tot 1974?
Woningen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1974 hebben meeste gevallen wel een spouwmuur. Tijdens de bouw werden deze woningen niet geïsoleerd, het kan dus zo zijn dat u een niet geïsoleerde spouwmuur heeft. Bij woningen in deze bouwperiode is spouwmuurisolatie een goede oplossing voor energiebesparing.
Investering gemiddeld binnen vier tot 5 jaar terugverdiend
Over algemeen denkt men dat spouwmuurisolatie een dure investering is, maar de kosten voor spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van het soort woning en gemiddeld al binnen vier tot vijf jaar terugverdiend.
Is uw woning gebouwd tussen 1975 en 1982?
Bij dit soort woningen na 1975 tot 1982 niet tot matig geïsoleerd. De meeste woningen uit deze periode beschikken over spouwmuurisolatie en dakisolatie, maar de kwaliteit van deze isolatiewerken is vaak ondermaats vergeleken met de huidige techniek. Op dit moment zijn verschillende isolatiematerialen ontwikkeld om dit soort woningen te isoleren.
Is uw woning gebouwd tussen 1983 en 1991?
Woningen in dit bouwperiode zijn vaak matig tot goed geïsoleerd. Zo beschikken deze woningen over dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Helaas zijn de isolatiewaarden van woningen uit deze periode niet hoog, waardoor er nog steeds veel energie verloren gaat. Met de huidige isolatietechniek kunnen wij ervoor zorgen dat er alsnog veel geld en energie bespaard kan worden.
Is uw woning gebouwd tussen 1992 en het heden?
De woningen van deze periode zijn vaak goed geïsoleerd. Zo beschikken woningen van na 1992 over een goede spouwmuurisolatie.
Als uw woning niet of niet voldoende geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren. Door isolatie aan te laten brengen, verhoogt u het wooncomfort in huis en bespaart u flink op de energierekening. Maar welke vormen van isolatie zijn er eigenlijk? Hieronder leest u welke soorten er zijn.
Tegenwoordig wordt bij het bouwen en verbouwen van woningen voldoende isolatie aangebracht. We zijn ons steeds meer bewust van het feit dat onze fossiele brandstoffen opraken en duurzaamheid een grotere rol gaat spelen. Isoleren is een goed voorbeeld van verduurzaming, aangezien we hiermee besparen op onze brandstoffen en tegelijkertijd minder schadelijke stoffen uitstoten. Welke soort isolatie voor jouw woning het meest interessant is, hangt onder andere af van het bouwjaar. Zo zijn woningen gebouwd voor 1976 vrijwel niet geïsoleerd en de woningen gebouwd tussen 1976 en 1982 gedeeltelijk. Sinds 1983 werden huizen standaard voorzien van goede isolatie. Echter kunnen deze materialen inmiddels wel aan vervanging toe zijn.
Er zijn ook andere redenen om je woning te isoleren. Denk aan het verhogen van het wooncomfort, besparen van energie en het tegengaan van vocht en schimmel. Er zijn verschillende vormen van isolatie te onderscheiden, namelijk:
- Gevelisolatie
- Dakisolatie
- Bodemisolatie
Gevelisolatie
Gevelisolatie kan zowel aan de binnen- als de buitenzijde van de woning toegepast worden. Beschikt je woning over spouwmuren, dan is spouwmuurisolatie een betere optie. Met spouwmuurisolatie kun je met een relatief lage investering de volledige gevel van isolatie voorzien. Bijkomend voordeel is dat de klus in veel gevallen binnen een dag is uitgevoerd.
Dakisolatie
De meeste warmte gaat via het dak verloren. Wanneer je kiest voor dakisolatie kun je zowel de binnen- als de buitenzijde van het dak laten isoleren. Het isoleren van de buitenzijde levert het hoogste rendement op, maar vraagt ook om een hogere investering. Een plat dak kan eveneens aan de binnen- en buitenzijde geïsoleerd worden. Het isoleren van de binnenzijde wordt echter vaak afgeraden, omdat het risico op vochtproblemen groot is. Gebruik je de zolder enkel als opslag, kies dan voor zoldervloerisolatie. Hiermee houd je de warmte in de onderliggende verdiepingen en verwarm je geen onnodige ruimtes.
Bodemisolatie
Bodemisolatie is een goede optie als je veel last hebt van vocht- of schimmelproblemen. Met bodemisolatie voorkom je tevens dat de constructie van je woning niet (verder) aangetast wordt. De specialist beoordeelt aan de hand van de grootte van de kruipruimte en vochtigheid op welke manier deze het beste geïsoleerd kan worden.
Spouwvervuiling
Voorkom Schimmel en vochtplekken
Om uw woning goed te kunnen isoleren, moet er eerst een spouwmuur inspectie plaatsvinden. Dit is er om achter te komen dat er geen spouwvervuiling is omdat een vervuilde spouwmuur niet geïsoleerd kan worden. Een vervuilde spouwmuur heeft namelijk een grote kans op condensvorming op de binnenmuur. Daardoor kan er schimmel ontstaan. Om uw huis te kunnen isoleren, moet al het vuil eruit gehaald worden tot de maaiveldhoogte.
Hoe halen wij spouwvervuiling eruit?
Een aantal stenen worden eruit gehaald zodat de uitvoerders het handmatig eruit kunnen halen. Hierbij moet u denken dat er bij elke meter 2 tot 3 stenen eruit gehaald worden zodat er spouwvervuiling leeg gehaald wordt. Nadat er spouw grondig schoongemaakt is van vervuiling, worden de stenen terug gemetseld en kan er weer geïsoleerd worden. Als er veel spouwvervuiling aanwezig is, kunnen de kosten veel meer opwegen dan isolatie aan te brengen. Wij geven een eerlijk advies wanneer dit het geval is!
Schimmel problemen check
Hoe voorkomt u schimmel in huis?
Door de stijgende energiekosten doet men vaak opletten met het verwarmen van zijn woning. Om de warmte in het huis te houden, sluiten zij de ventilatieroosters en ramen. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat hierdoor de luchtvochtigheid in huis toeneemt. Een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor vochtproblemen en de vorming van schimmel in huis. Schimmels kunnen weer zorgen voor gezondheidsproblemen. Het is dus van belang om regelmatig te blijven ventileren in de woning.
Vochtgehalte in huis
Koken, douchen en was drogen zorgt voor veel luchtvochtigheid in uw woning, met als gevolg dat vocht niet het huis uit kan waardoor er een kans bestaat dat het vocht gaat condenseren in uw woning. Daarom is het belangrijk om voor ventilatie te zorgen in uw woning. Een goed geïsoleerde woning houdt de warmte binnen en de kou buiten.
Schimmelvorming
Indien vochtige lucht het huis niet uit kan, ontstaat er condensatie op uw ramen, plafond en binnen muren. Condensatie is een teken dat er meer geventileerd moet worden in uw woning. Als er niet wordt ingegrepen, kunnen er schimmels ontstaan en dat is schadelijk voor uw gezondheid.
Verwarming toch aan
Bij een hoge luchtvochtigheid heb je het gevoel dat het kouder is dan de werkelijkheid en daarom zet je de verwarming hoger aan. Een vochtige woning duurt ook vaak langer tot het warmer is. Door droge lucht wordt het sneller warm in uw woning en kost minder energie om op te warmen. Volgens GGD Leefomgeving wordt geadviseerd om overdag de verwarming op 18 graden te zetten en in de nacht op 15 graden. Zo voorkomt u dat er geen schimmel ontstaat in uw woning.
U-waarde
Wat betekent U waarde?
Met de U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt, wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad (Kelvin) temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt tussen de ene en de andere kant van een constructie. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er doorgelaten wordt en hoe hoger de isolatiewaarde. De U-waarde is de omgekeerde waarde van de R-waarde (RM-waarde). Vaak wordt de Rc-waarde gebruikt voor vloer, wand, en dakoppervlak en wordt de U-waarde gebruikt voor het berekenen van de isolatiewaarde van ramen (u waarde glas en u waarde kozijn).
Met de U-waarde worden de verschillende R-waardes in rekening gebracht. Een muur bestaat bijvoorbeeld uit baksteen, een luchtspouw etc. elk met hun eigen R-waarde. Daarnaast bestaat een raam niet alleen uit beglazing, maar ook uit het profiel. Die hebben beide een aparte R-waarde.
R-Waarde, ook wel Rd-waarde of Rm-waarde
De R-waarde wordt gebruikt om te bepalen wat het isolatievermogen per vierkante meter van een materiaallaag is. Het verschil met de lambda-waarde is dat bij de R-waarde rekening wordt gehouden met de dikte van het materiaal. Vandaar ook de term materiaallaag.
De R-waarde wordt ook wel RD-waarde of Rm-waarde genoemd en staat voor Resistence Declared (Rd) of Resistence Material (Rm). Of in het Nederlands de thermische weerstand van een materiaallaag. Met de R-waarde wordt het isolerend vermogen van bijvoorbeeld muren, glas, daken en vloeren aangegeven. Dat is dus wezenlijk anders dan de Rc-waarde, waar het isolerend vermogen van een constructiedeel wordt aangegeven. Bijvoorbeeld van een spouwmuur of combinatievloer.
R-waarde berekenen (+ formule)
Het berekenen van de R-waarde hangt af van de materialen waaruit de constructie bestaat. De materiaalsoort wordt aangegeven met de warmtegeleidingscoëfficiënt (λ-waarde). Vervolgens wordt de materiaaldikte in meter(s) gedeeld door de λ-waarde.
Formule: R-waarde = d / λ in m²K/W
Uitleg formule:
-
d staat voor de dikte in meters
-
λ staat voor de lambda waarde van het materiaal (ook wel warmtegeleidingscoëfficiënt).
-
m²K/W staat voor hoeveel warmte in graden Kelvin er per vierkante meter per seconde verloren gaat als het verschil tussen binnen en buiten 1°C.
Voorbeeldberekening
De Rm-waarde van een gespoten purschuim laag met een fictieve dikte van 15 centimeter (o,15 meter) wordt als volgt berekend:
Rm = d / λ
Rm = 0,15 / 0,030 (zie tabel hierboven)
Rm = 5 m²K/W
Wat is de Rc-waarde?
De Rc-waarde is een belangrijke term bij het plaatsen van isolatiemateriaal. De afkorting RC staat voor Resistance Construction, oftewel de thermische weerstand van een constructiedeel. Met de Rc-waarde wordt de isolatiewaarde van constructies als een spouwmuur, een combinatievloer of dubbel glas aangeduid. Hoe hoger het getal, hoe beter de woning geïsoleerd is. De Rc- waarde verschilt voor elk onderdeel van de woning zoals bijvoorbeeld het dak, de gevel en de vloer. Er worden voor al deze onderdelen andere eisen gesteld.
Minimum eisen warmte-isolatie
Vanuit het Bouwbesluit zijn er minimumeisen gesteld op het gebied van warmteweerstand van de constructies voor gevels, daken en vloeren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen nieuwbouw en renovatie. Voor nieuwbouw woningen/panden gelden de onderstaande isolatie-eisen:
-
Rc-waarde vloer: minimaal 3,7 m2K/W
-
Rc-waarde gevel: minimaal 4,7 m2K/W
-
Rc-waarde dak: minimaal 6,3 m2K/W
Isolatie-eisen renovatie
-
Rc-waarde vloer: minimaal 2,5 m2K/W
-
Rc-waarde gevel: minimaal 1,3 m2K/W
-
Rc-waarde dak: minimaal 2,0 m2K/W
Rc-waarde berekenen
Voordat je de Rc-waarde van constructies of meerlaagse materialen kunt berekenen moet je eerst de R-waarde van de (afzonderlijke) materialen berekenen. Samen vormen de afzonderlijke materialen de constructie. In het meest recente bouwbesluit (NEN 1068) wordt daaraan nog eens een correctiefactor Alfa toegevoegd. Dit om onnauwkeurigheden in de verwerking en opbouw van de constructie te corrigeren.
Om te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit 2015 kan de RC-waarde als volgt worden berekend:
Uitleg symbolen:
Rc – Warmteweerstand van de constructie in m² K/W.
Rm – Warmteweerstand van de afzonderlijke lagen in de constructie in m² K/W.
Rsi – Warmteovergangsweerstand binnen (si staat voor surface interior)
Rse – Warmteovergangsweerstand buiten (se staat voor surface exterior)
α – Correctiefactor (onder meer convectie en onnauwkeurigheden in de verwerking)
*Voor de Rsi en Rse worden de waarden gehanteerd zoals opgenomen in het Bouwbesluit.
Rm-waarde berekenen:
Rm = d / λ [M2K/W
d = dikte van het materiaal in meters
λ= Lambda waarde of warmtegeleidingscoëfficiënt in W/mK
Voorbeeldberekening:
Stel dat we de Rc-waarde van een binnenmuur willen berekenen, dan ziet een fictief voorbeeld van zo’n berekening er als onderstaand uit.
0,025+0,083+0,13+0,13
__________________ -0,13-0,13
1+0,5
0,368
_____-0,13-0,13
1,05
Rc-waarde van de binnenmuur is = 0,09 m²K/W.
Wat wordt er bedoeld met K-waarde?
Met de K-waarde wordt globale isolatiewaarde van de woningschil aangeduid. Hiermee krijg je een beeld van het warmteverlies bij onder andere het dak, de buitenmuren, de vloer en de ramen. Een wand is vaak opgebouwd uit verschillende lagen en materialen. Hierdoor kan de k-waarde pas bepaald worden nadat de wand volledig staat. Daarnaast worden ook het soort materiaal en de dikte van de wand meegenomen bij het bepalen van de K-waarde. Tegenwoordig wordt de K-waarde ook wel U-waarde genoemd.
De EU heeft alle lidstaten strengere regels opgelegd wanneer het gaat over isolatie en energiebesparing bij nieuwbouw en renovatie van huizen. Deze regels zijn opgesteld om klimaatverandering tegen te gaan. Binnen de EU moeten de huizen dus aan een bepaalde K-waarde voldoen. Volgens de nieuwe EPB-wetgeving uit 2015 mogen nieuwbouwhuizen niet hoger scoren dan K40. Een huis komt pas voor het passiefhuis-certificaat in aanmerking bij een K-waarde tussen de 10 en 20.
Hoe lager de K-waarde, hoe beter
Zoals bij de meeste isolatiewaarden, geldt ook bij de K-waarde: hoe lager, hoe beter. Een lagere K-waarde zorgt dus voor minder warmteverlies en betekent dat uw woning beschikt over een hoog isolatieniveau. Het grootste voordeel hiervan is dat de warmte niet zomaar ontsnapt uit de woning, waardoor de energiekosten dus aanzienlijk lager zullen liggen. Als bewoner bent u dus gebaat bij een zo laag mogelijke K-waarde. Natuurlijk brengt een lage K-waarde aanvankelijk investeringen met zich mee. Toch zijn deze investeringen snel teruggewonnen door de besparingen op uw energierekening.
Hieronder ziet u enkele voorbeelden van constructieonderdelen met hun maximale vereiste van K-waardes:
Daken en plafonds |
0,4 W/m²K |
Muren |
0,6 W/m²K |
Vloeren mits contact buitenomgeving |
0,6 W/m²K |
Gewone vloeren |
0,4 W/m²K |
Deuren |
2,9 W/m²K |
K-waarde berekenen
U kunt de K-waarde van uw huis berekenen door alle afzonderlijke U-waardes van het huis bij elkaar op te tellen en daarbij ook rekening te houden met de compactheid van het huis. Dit is een logische factor om rekening mee te houden, aangezien een compact huis minder geveloppervlakte heeft waar warmte langs verloren kan gaan. Het is niet heel eenvoudig om zelf de k waarde te berekenen. Dit komt omdat er rekening moet worden gehouden met elke afzonderlijke laag op het gebied van type, materiaal en dikte.
Wat is de lambda waarde?
Met de lambda waarde wordt de mate van warmtegeleiding van een materiaal aangegeven. De Lambda waarde wordt daarom ook wel warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd en wordt vaak kortweg aangeduid met λ. De warmtegeleidingscoëfficiënt geeft aan hoeveel Watt energie er door een vlak van 1 m2 gaat bij een dikte van 1 meter, per graad Kelvin temperatuurverschil tussen beide vlakken. De lambda waarde wordt derhalve uitgedrukt in W/mK (Watt/meters in graden Kelvin). Hoe lager de λ-waarde hoe hoger de isolatiewaarde en dus hoe beter een materiaal isoleert. Materialen die warmte goed geleiden, isoleren dus slecht.
Voorbeelden van goede geleiders en slechte isolatiematerialen zijn:
-
Staal
-
Vochtige materialen
-
Zware materialen
-
Poreuze materialen
Voorbeelden van slechte geleiders en goede isolatiematerialen zijn:
-
Hout
-
Piepschuim (ook wel EPS)
-
Wol (bijv. steenwol of glaswol)
De mate van isolatie van deze materialen is vaak ook goed zelf waar te nemen. Zo voelt een stalen frame van een bureau altijd koud aan, hetzelfde geldt voor een vochtige doek. Aan de andere kant voelt het houten blad van hetzelfde bureau een stuk minder koud aan. Ook al zijn de temperaturen van beide materialen gelijk. Dat komt omdat lichaamswarmte makkelijker naar het stalen frame stroomt dan naar het het houten blad.
De lambda waarde houdt echter geen rekening met de dikte van het materiaal. Zo kunt u bij materialen met een relatief hoge lambda waarde, en dus lage isolatiewaarde, toch een hogere isolatiewaarde behalen door met meerdere dikke lagen te werken. De warmtegeleidingscoëfficiënt is enkel van toepassing bij homogene materialen.
Wanneer gebruikt u de lambda waarde ?
De lambda waarde wordt dus gebruikt om te bepalen in welke mate een materiaal warmte geleid. Maar u heeft deze waarde ook nodig als u de warmteweerstand van een materiaal of een volledige constructie gaat berekenen. De warmteweerstand van materiaal wordt berekend met de RM-waarde. De warmteweerstand van een volledige constructie wordt berekend met de RD-waarde.
Bouwjaar woning
Controleer hier wanneer uw woning is gebouwd